Om goed duidelijk te hebben wat we bedoelen op deze site met bepaalde soorten voer, is deze pagina om duidelijkheid te scheppen. Hieronder een overzicht van verschillende soorten voer/termen.

Traditioneel voer
Dieren kunnen in onze samenleving op diverse manieren gevoerd worden. De meeste dieren krijgen vaak voedsel uit de supermarkt (B-merken) of de wat grotere (duurdere) merken (A-merken). Deze brokken en blikvoer bestaat vaak al grotendeels uit plantaardig voer, soms maar 2% tot 20% van het totaal. Lees hier meer over in dit artikel van NRC checkt.

Vleesvoer
Er zijn echter ook mensen die kiezen voor voer met hoog percentage vlees of rauw vlees/vis voor hun dieren. Veel van deze laatste groep claimen dat dit soort voer het gezondste is voor de dieren. Onlangs gaf de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, een organisatie van dierenartsen, in het tijdschrift voor Diergeneeskunde aan “Vooralsnog is er geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijke voeders effectiever zijn dan de commercieel verkrijgbare dieetvoeders. Uit Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Ze gaven zelfs aan dat er juist gevaren zitten aan deze manier van voeding (Zoals zoönosen en incompleet qua voedingsstoffen) en raden aan om goed met dierenartsen de gevaren door te spreken.

Vegetarisch voer
Er bestaat ook voer, wat grotendeels plantaardig is, maar nog wel aangevuld met wat dierlijke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld vitamine D3 (afkomstig van wolvet). Dit voer kan een optie zijn bij gebrek aan vegan voer of als de dieren de vegan merken niet accepteren, maar je toch zoveel mogelijk plantaardig wilt voeren.

Vegan voer – 100% plantaardig voer
Dit voer is 100% plantaardig. En bevat alle nodige stoffen voor een kat of hond. Ondanks dat we het vegan voer noemen is het meer dan dat. In de beeldvorming ontstaat namelijk regelmatig dat het hier gaat om wat wortels, aardappelen en fruit wat samen geprakt wordt, maar dat is niet kloppend. Het voer is door deskundigen ontwikkeld en samengesteld. Het bevat alle nutriënten wat een hond of kat nodig heeft. Ook is het zodanig bewerkt dat het goed verteerbaar is. Vegan voer is al tientallen jaren op de markt, zodoende is er ook al veel kennis opgebouwd.

Dieetvoer
Deze term is eigenlijk hierbij extra, want voor speciale gevallen bestaat er vaak speciaal hypoallergeen voer of voer gericht op jonge dieren of juist oudere dieren met speciale wensen. Veel vega-voer is ooit juist ontwikkeld voor dieren die een speciaal dieet nodig hadden, bijvoorbeeld voor honden die slecht tegen dierlijke eiwitten konden heeft Yarrah al in 1995 hun vegetarische brok ontwikkeld.